tisdag 2 december 2014

Nyheter i shopen    Rökelser och rökelsehållare

nu kommer det in rökelser och rökelsehållare av olika slag.. Härliga dofter som 

sprider sig i hemmet och ger lugn och harmoni .... Välkomna in och kika 

 

                                                                  Morfars Lada

Rökelser

Rökelse är ett aromatiskt material som släpper ifrån sig en väldoftande rök när man bränner dem. Rökelser är något som används för olika syften bl.a. inom olika religioner, för att få bort dåliga lukter, få bort insekter, rena atmosfären, inom aromaterapi, parfym, vid meditation m.m.

Så ser sammansättningen ut


Rökelser består utav olika aromatiska växtmaterial som ofta är kombinerat med eteriska oljor. Råmaterialet pulvriseras först och blandas sedan ihop med ett bindemedel för att bilda en pasta, som sedan skärs och torkas.Rökelsens ursprung


Ordet rökelse kommer ifrån latinet och betyder "bränna". Inom den kinesiska kulturen har man använt sig av rökelser i urminnes tider. Och de första rökelserna bestod av cassia, kanel, sandelträ och styrax m.m. Användningen av de första rökelserna kan ha sitt ursprung i det antika Egypten, där harts från aromatiska träd importerades från de arabiska och somaliska kusten för att användas i religiösa ceremonier.  Harts är av safter som rinner ut ur träd och som torkar till en mjuk eller fast massa. Det exakta ursprunget för rökelser har man inte fastställt, men gamla skrifter har gett insikt i hur religioner och kulturer ofta använde sig av doftande brinnande örter, blommor, blad, träd m.m.
Rökelserna förr innehöll inget annat än malda örter, växter och honung. Och många forskare säger att det var ceder, bär, rötter och hartser som gav oss de första rökelserna. De sägs ha funnits i olika former som rå trä, hackade örter, som pasta, pulver, olja och olika vätskor.


Aromaterapi och rökelser


Rökelser och aromaterapi är något som går hand i hand. För med rätt doftande rökelse så han man faktiskt använda rökelser för att: minska och lugna ångest, lindra sömnlöshet och påskynda läkning. Man kan även hjälpa till att stimulera och förnya energi, rena atmosfären och förbereda sig för bön eller meditation. Den aromatiska doftande rökelsen släpper ifrån sig en doft som kan stimulera nerverna i luktsinnet. Denna stimulering kan sedan processera till ytterliga effekter så som fysiska, känslomässiga och psykologiska tillstånd. Och ett intressant faktum är att många av de ingredienser som ingår i rökelser inte har någon lukt om de inte bränns.

Rökelsers användningområden


Nuförtiden så kan man se olika varianter av rökelser och användningsområden för dem, i form av joss pinnar, kottar, koner, pulver m.m. Dessa kan man dela in 2 olika huvudtyper som man kallar direkt förbränning och indirekt brännande rökelser. Indirekt brinnande kan inte brinna på egen hand och kräver därför en separat värmekälla. Medans direktförbränning tänds på direkt med en låga som sedan lämnar en glödande kol som pyr och frigör en doft.Rökelsepinnar för Kamasutra  Pris 39 krRökelsehållare, stående, i trä Pris 159 kr
Rökelsehållare i trä Pris 139 kr


Rökelse Silver Rain  Pris 29 kr /paket
Rökelsekoner Pris 25 kr / paket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar